Już dziś, tj. 21.01.2025 r., o godz. 7.33, politycy i gwiazdy show biznesu pokażą od kuchni swoje największe sekrety – tym razem kulinarne. Wszystko za sprawą e-booka „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”, będącego zbiorem inspiracji kulinarnych z całego świata. Ich autorami są 33 osoby, które na prośbę Szymona Hołowni podzieliły się z Polkami i Polakami swoimi przepisami na ulubione dania. E-book będzie do pobrania ze strony zrzutka.pl/dobronatalerzu w cenie 25 zł. Cały dochód z akcji zasili konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
– Ten projekt pokazuje, że – gdy idzie o dobro i zdrowie – możliwa jest jedność. Nic tak nie łączy jak rozmowy i spędzanie czasu przy wspólnym stole. Jak dodamy do tego smaki różnych krajów, regionów i tradycji, to może okazać się, że razem doświadczymy czegoś dobrego w różnych wymiarach: tym kulinarnym, i tym ludzkim, łączącym nas w walce o zdrowie dzieci. – powiedział Szymon Hołownia, inicjator e-booka.
Nic tak nie łączy jak posiłek
Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.

Na stronach foodbooka znajdziemy m.in. absolutnie najlepszy sernik amaretto, którym podzielił się Greg Fergus, speaker Izby Gmin Kanady. Andreas Norlen, przewodniczący szwedzkiego Riksdagu i hodowca pomidorów, przysłał przepis na autorski sos pomidorowy. O tym, jak przyrządzić filet z kaczki opowiada Lauri Hussar, szef parlamentu Estonii. Roberta Metsola, przewodnicząca Parlamentu Europejskiego, podaje maltański przepis na królika. Danie z soczewicy proponuje Marketa Pekarowá Adamová, przewodnicząca Izby Poselskiej Czech. Tradycyjne luksemburskie kniddelen serwuje Claude Wiseler, przewodniczący tamtejszej Izby Deputowanych. Jak przyrządzić prawdziwy ukraiński barszcz radzi Rusłan Stefanczuk, przewodniczący ukraińskiej Werhownej Rady. Daiga Mierina, szefowa parlamentu Łotwy podaje przepis na sałatkę z minogą, a na kaczkę z ryżem, chorizo (i porto)- Jose Pedro Aguiar Branco, przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii. Saulius Skvirnelis, nowy przewodniczący litewskiego Seimasu (i były premier) pokazuje , jak zrobić tradycyjny kugel.
W słusznej sprawie
Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach.
Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej).
E-book będzie nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone będzie osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.
